فنچ (Finches) یا سهره یکی از جالبترین و زیباترین پرندگان باقدرت بدنی بالا و نسبتاً کمهزینه است که حتی بیتجربهترین افراد در نگهداری از آن به مشکلی برنمیخورند. این پرنده در مناطق گرمسیری و معتدل جنوبی غرب آسیا ازجمله هند و پاکستان و مصر و شرق آسیا مانند پرتغال، آمریکا و پورتوریکو زندگی میکند و با تغذیه از میوهها، حبوبات و حشرات کوچک نیازهای بدنی خود را برطرف میسازد. فنچ ها دارای رنگهای زیبای و منحصربهفرد، پرانرژی و قدرتمند در پرواز بوده و همچنین از قابلیت خواندن آوازهای زیبا و شنیدنی برخوردار هستند که باعث شده، بسیاری از اشخاص این پرنده را بهعنوان یک حیوان خانگی انتخاب کنند. ازجمله ویژگیهای دیگر این پرنده، هوش بالا و قابلیت آموزش است که باعث محبوبیت آن بین پت دوستان شده است.
نحوۀ جفتگیری فنچ ها
برای جفتگیری فنچ ها در ابتدا باید یک نر و ماده را در قفس رها کرده و تا آغاز جفتگیری حدوداً زمانی بین 2 تا 20 روز صبر نمایید. اغلب گونههای مختلف فنچ ها بهسرعت جفت را پذیرفته و این عمل را با ابراز احساسات توسط پرنده نر و نشستن بر پشت کمر پرندهی ماده یا تمیز کردن فنچ ها توسط یکدیگر نشان میدهند. سپس مرحله لانهسازی را با جمعآوری تمامی ضایعات در دست مانند پر، پوست دانهها، شاخهها و کاغذ شروع میکنند. در اینجا میتوان از لانههای آماده استفاده نمود، اما بهمنظور طی فرآیند طبیعی لانهسازی کمی برگ، شاخه، دستمالکاغذی خردشده، پنبه، پوشال چوب و یا الیاف آشیانه در اختیار پرنده قرار دهید. در پایان لانهسازی به مرحله جفتگیری و تشکیل تخم میرسیم.
تخم گذاری فنچ ها
حمایتهای همهجانبه مالک در هر دوره از زندگی فنچ ها سبب سهولت و کیفیت پروسههای مختلف حیات این پرنده میشود. تخمگذاری یکی از مراحل مهم در زندگی فنچ ها است که غالباً بین 7 تا 40 روز بعد از لانهسازی شاهد آن خواهید بود. در هر دوره بین 3 تا 12 تخم، بسته به تغذیه پرنده تولید و از این تعداد حداکثر 5 تا 7 عدد متناسب با میزان رسیدگی مالکان به جوجه تبدیل میشوند.
پس به تغذیه فنچ از ابتدای جفتگیری تا انتهای تخم گذاری بسیار دقت نمایید تا شاهد حداکثر ۳ بار تخمگذار در طول یک سال باشید. در این زمان بهترین ماده غذایی تخممرغ آبپز است.
بعد از تخم گذاری فنچ های نر و ماده بهنوبت و با میل و اشتیاق روی تخمها خوابیده تا جوجهها در مدت معین 14 تا 16 روزه سر از تخم بیرون آورند. در این زمان دیگر بهجز تأمین آب و غذا باید پرندهها و جوجههایشان را به حال خود رها نموده تا بهتنهایی و بدون دخالت انسانی عهدهدار مسئولیت پرورش جوجههای خود شوند.
3 تا 4 هفته جوجهها نیاز داشته تا از لانه بیرون آمده و با محیط اُخت بگیرند. در این مدت والدین بهنوبت آنها را تغذیه نموده و این فعالیت را تا 6 ماهگی زمانی که جوجههای به بلوغ کامل برسند ادامه میدهند.