باهدف پرورش انبوه، تعدادی زیادی فنچ، نر و مادۀ جوان تازهبالغ شده با سن ۹۰ تا ۱۲۰ روزه را پس از گذران قرنطینه و تفکیک جنسی باهم در یک قفس قرار میدهند. در این حالت در هر گله حداکثر ۴۰ جفت پرنده مولد بر اساس ظرفیت موردنظر در قفس رهاسازی میشوند. فنچها پرندههایی بهشدت اجتماعی و خواستار زندگی دستهجمعی بوده و مراحل تولید مثل راحت و با حجم بالایی دارند.
نکات کلیدی پرورش فنچ
ولی در حین پرورش فنچ نکات مهمی وجود دارد که در قالب یک فهرست برای شما بیان میکنیم.
- توجه بهتناسب تعداد نر و ماده (تعداد مادهها ۱۰ درصد بیشتر از نرها)
- معاینه تکتک فنچها ازلحاظ سلامت عمومی و سلامت اعضا نظیر چشمها، پاها و سایر اندامها
- انتخاب مکان مناسب مانند گوشهای از حیاط، پاسیو یا گلخانه
- ایجاد دمای آسایش در محدوده ۲۵ درجه در سالن نگهداری با دماسنج
- استفاده از مادر مصنوعی مادونقرمز برای فنچهای بیمار
- انتخاب محل نگهداری دور از وزش باد، بارش برف و باران
- وجود لانه به تعداد مادهها داخل قفس
- عدم دستکاری لانه، تخمها و جوجهها به دلیل علاقه زیاد فنچ به حفظ قلمرو
غذاهای مناسب فنچ
به دلیل فعالیت و تحرک بالا بدن فنچ بهطور طبیعی دارای متابولیسم شدید و 24 ساعته بوده و به حداقل روزانه یکسوم کاسه غذا نیاز دارد. ازاینرو تأمین بهموقع آب و غذا آنهم تازه و سالم برایش حکم مرگ و زندگی را خواهد داشت. ولی نیازهای بدنی این پرنده کوچک و ظریف نیز بسیار وسیع بوده پس خریداران قبل از تهیه باید فهرست آن را به دست آورند.
- سبزیها و میوهها:
سبزیها 15 درصد و میوهها 5 درصد رژیم غذایی فنچ را به خود اختصاص میدهند. این پرنده به سبزیها یک روز در میان و به میوهها یکبار در هفته نیاز مبرم دارد. از میوههای مناسب برای تغذیه فنچ باید به توتفرنگی وحشی، خیار، سیب و انگور و سبزیهایی مانند کاهو و سبزیخوردن اشاره نماییم. - پروتئینها:
برای تأمین 5 درصدی پروتئین ضروری بدن فنچ باید از تخممرغ پخته، املت تخممرغ، پاستای گندم، لوبیا و نخود یکبار در ماه استفاده نمایید. البته این پرندگان برای تکمیل جیره پروتئینی خود از حشرات و کرمها نیز استفاده میکنند.
- دانهها:
ارزن غذای اصلی فنچ محسوب شده اما در کنار آن باید از دانههای سایر میوهها نظیر سیب، پرتقال، گلابی نیز بهره ببرید. پلتهای آماده موجود در بازار نیز برای تکمیل جیره غذایی این پرنده به شما کمک خواهند کرد. - ممنوعیت غذایی:
مواد کافئین دار، روغن گیاهی (نابودی مواد عایق موجود در پرهای پرنده) و همچنین مواد غذایی کهنه و کپکزده (بروز عفونتهای تنفسی) در کنار قهوه و کاکائو که سرشار از کافئین هستند، منجر به تشنج و کمآبی پرنده شده و سلامت حیوان را تهدید میکنند.